Digiala – huomisen ratkaisuja -podcast on Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:n alkuvuodesta 2023 julkaisema podcast.  

Podcast pureutui kahdeksassa jaksossa kahdeksan suomalaisen digialan päättäjän kanssa yhtä moneen alaa koskevaan teemaan kyberturvallisuudesta tekijänoikeuskysymyksiin. Juontajana toimi FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa. 

FiCom on suomalainen ICT-alan etujärjestö, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä liiketoimintamahdollisuuksia ja parantaa alan kilpailukykyä. Näin ollen myös podcastin jaksoissa haluttiin keskustella alan toimintaedellytyksistä nyt ja tulevaisuudessa. FiComin viestintä laati jaksojen käsikirjoitukset, ja Podiva sparrasi niiden laadinnassa. Jaksot nauhoitettiin Podivan studiolla Helsingissä. 

”Podcastin tekemisessä on aina monta yhteensovitettavaa palaa. Jos suunnitelmiimme tuli muutos, se ei koskaan ollut Podivassa ongelma. Joustavien toimintatapojen ansioista oli helppoa saada kaikki Digiala – huomisen ratkaisuja -sarjamme jaksot julkaistua aikataulussaan”, iloitsee FiComin viestintäpäällikkö Sari Laine-Lassila. 

Poikkeuksellinen kuuntelijajoukko

Digiala – huomisen ratkaisuja -podcastia kuunteli eniten harvinainen joukko: 45–59-vuotiaat miehet. Suomessa tällä hetkellä ahkerimpia kuuntelijoita ovat nimittäin 16–24-vuotiaat naiset sekä kaikki 25–34-vuotiaat*: 16–24-vuotiaista 65 % kuuntelee podcasteja ja 25–34-vuotiaista 69 %*. 

​FiComin podcast osuikin napakymppiin kohderyhmänsä haarukoinnissa ja viestinnän kohdentamisessa. Kun organisaation toiminnan perimmäinen ydin puhuttelee kohderyhmää aidosti, syntyy lojaali side yrityksen ja yleisön välillä.  

”Poikkeukselliset luvut kertovat, että podcastilla voi tavoittaa – kunhan sisältö on suunniteltu ja kohdennettu oikein – yllättäviäkin yleisöjä. Kannustankin kaikkia yrityspodcastaajia käyttämään reilusti aikaa oman kohdeyleisönsä rajaamiseen, sillä saa parhaan lopputuloksen”, Podivan viestintäkonsultti Riitta Sirén painottaa. 

Markkinointitoimenpiteiden merkitys kuuntelijalukujen kasvattamiselle

Toinen oppi FiComin podcast-prosessista on se, ettei jaksoja oikeastaan koskaan voi markkinoida liikaa. FiComin tapauksessa kaikki markkinointitoimenpiteet, kuten jaksojen uudelleennosto some-kanavissa tai uutiskirjeen nostot, toivat joka kerta uusia kuuntelijoita jaksoille.  

”Podcast on kestävyyslaji. Jaksoja kuunnellaan vielä kuukausien jälkeen julkaisusta, eli nyt olisi esimerkiksi loistava hetki nostaa keväällä julkaistut jaksot uudelleen esiin”, Sirén neuvoo. 

 

Kuuntele jaksot täältä: https://open.spotify.com/show/234lx36rd63yqrc6nc55Zu?si=adb45e0aa52c4c11  

*Tilastokeskus, 2022 

Riitta Sirén on kokenut viestijä ja sisällöntuottaja. Podcasteissa Riitta viehättää se, että kerrankin on lupa syventyä.

riitta.siren@podiva.fi

Lue seuraavaksi