Johtava lannoitevalmistaja ja ympäristöratkaisujen toimittaja Yara kaipasi Leipä leveämmäksi -podcastinsa tekemiseen sisäisesti uutta intoa ja systemaattisuutta. Podiva kirkasti podcastin konseptia, toteutti yaralaisille podcast-koulutuksen ja tuotti konkreettiseksi apuvälineeksi podcast-käsikirjan.

Leipä leveämmäksi -podcastin lähtötilanne kartoitettiin yhteisellä työpajalla, johon osallistui Yaran markkinointi ja podcasteissa asiantuntijakeskustelijoina toimivia yaralaisia.

Ajatustenvaihdon jälkeen podcastin haluttu viesti kirjattiin ylös, ja sille rajattiin oikea kohdeyleisö Yaran markkinointiviestinnän laajemmasta kohderyhmästä. Keskustelun perusteella oli selvää, että Yaran podcastin kehittäminen kaipasi vielä rahtusen ryhtiä tuotantoprosessiin. Lisäksi tarvittiin tukea nauhoituksiin juontajalle ja asiantuntijavieraille sekä helpotusta jaksojen käsikirjoittamiseen.

Koulutus suunniteltiin helpottamaan podcastin tuotantoa

Yaran asiantuntijoille pidetyn koulutuksen tavoitteena oli tehdä podcast-jaksojen sisällöntuotannosta ja nauhoitusprosessista helpommin lähestyttävää. Uusien jaksojen suunnittelu ja toteutus koettiin sisäisesti prosessiltaan hieman raskaaksi.

Koulutuksessa käytiin läpi niin juontajan kuin asiantuntijavieraan tehtävät ennen nauhoitusta ja sen aikana. Yaralaisille annettiin opastusta ja käytännöllisiä vinkkejä tuotantotyöhön: Miten rakentaa hyvä käsikirjoitus? Miten valmistautua nauhoituksiin asiantuntijan roolissa? Miten kuuntelija koukutetaan heti alkusekunneilla kuuntelemaan jakso? Koulutuksessa käytiin läpi myös onnistuneen etänauhoituksen niksit.

Käsikirjoitus auttaa luomaan hyvän kuuntelijakokemuksen

Koulutuksen lisäksi Yaralle laadittiin käsikirjoituspohja, jonka avulla käsikirjoittaminen sujuu helpommin, ja jaksoihin saadaan kerrasta toiseen tunnistettava runko. Käsikirjoituksen tarkoituksena on luoda jakson keskustelulle pohja ja hyvä flow. Sen avulla on helppo luoda jakso, jossa kuuntelija pysyy vaivattomasti kärryillä keskustelussa. Äänimediassahan ollaan vain kuuloaistin varassa, joten puhujien – ja ennen kaikkea jakson juontajan – täytyy muistaa johdattaa kuuntelija jakson läpi.

Podcast-käsikirja laadittiin ”kättä pidemmäksi” apuvälineeksi Yaran podcasteja tekeville asiantuntijoille. Käsikirja muistuttaa mieleen koulutuksen annin ja oikean tavan laatia käsikirjoitus. Koulutuksen, käsikirjan ja käsikirjoituspohjan yhteisenä tavoitteena oli antaa eväät laadukkaan podcastin tuottamiseen heillekin, jotka eivät tee viestintää tai markkinointia työkseen.

 

Kaipaatko sinäkin sparrausapua podcastiisi tai podcastisi tekijöille? Ota yhteyttä, niin analysoimme lähtötilanteen ja autamme kehittämään podcastisi entistä tehokkaammaksi viestintäkanavaksi.

Kuuntele Yaran Leipä leveämmäksi -podcastin jaksoja

Kuuntele käsikirjoittamista käsittelevä jakso Podivan omaa Äänet päälle! -podcastia

Riitta Sirén on kokenut viestijä ja sisällöntuottaja. Podcasteissa Riitta viehättää se, että kerrankin on lupa syventyä.

riitta.siren@podiva.fi

Lue seuraavaksi